Palma kokosowa i jej orzechy Drukuj
Wpisany przez Ks. Jan Rykała SAC   
niedziela, 14 maja 2006 23:12

CiekawostkiPalma kokosowa dla mieszkańców PNG ma wielką wartość. Jej pnie używane są przy budowie domów. Wysuszona zewnętrzna część orzecha kokosowego używana jest jako opał do ogniska. Sama skorupa orzecha służy jako naczynie do jedzenia.

Zielone liście stosowane są do robienia mat do siedzenia lub serwowania jedzenia, przygotowania dekoracji kościelnych, wioskowych, oznaczania dróg dla powitania ludzi przy różnych ceremoniach.

Suche liście, związane razem, służą po zapaleniu jako źródła światła (jak polskie łuczywo) podczas wędrówki nocnej, a także, żeby przyciągnąć ryby ...

... czy kraby podczas nocnych połowów. Suche liście są także używane do wytwarzania mioteł. Korzenie kokonasa są przeżuwane w celu oczyszczenia zębów. Mleko kokosowe (zestrugane wiórki, tzw. kopra, zalane wodą), połączone z liśćmi dzikiego basil służy do dekoracji (malowania) ciała.

Orzechy kokosowe to także źródło wspaniałego napoju &ndash, w wielu zawarty jest płyn, stanowiący w buszu najlepszy napój. Tzw. masę orzechową, czyli koprę można zjeść, gdy nie ma nic lepszego pod ręką. A masa z wysuszonych orzechów, po starciu na tarce, jest używana do produkcji mleka kokosowego.

W wielu papuaskich domostwach mleko kokosowe jest używane codziennie przy gotowaniu posiłków.

Ks. Jan Rykała SAC